Το στρες στην παιδική ηλικία - βιώνουν τα παιδιά στρες;

Στρες βιώνουμε όλοι, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά. Αναλόγως την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται το παιδί τόσο τα αίτια του στρες, όσο και η επίδραση που ασκεί αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής του διαφέρουν. Ένα ποσοστό στρες είναι φυσιολογικό καθώς είναι ένας μηχανισμός που μας κινητοποιεί για να είμαστε σε ετοιμότητα μπροστά σε έναν κίνδυνο ή πρόκληση. Οι ευεργετικές πτυχές του στρες μειώνονται όταν είναι αρκετά σοβαρή η επίδραση ώστε να υπερνικά την ικανότητα του ατόμου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.  

Σ αυτήν την περίπτωση, η υπερβολική έκθεση των παιδιών σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να τροποποιήσει είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα την σωματική ή ψυχολογική ισορροπία τους & να διαταράσσει τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Τα αίτια του στρες στα παιδιά 

Οι παράγοντες που σχετίζονται με το στρες είναι πολλαπλοί και μπορεί να σχετίζονται με γεγονότα ζωής μείζονα αλλά & καθημερινά (πχ  η Γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, Οικογενειακές διαμάχες-συγκρούσεις, Διαζύγιο, η ένταση και οι οικονομικές/κοινωνικές δυσκολίες).

Συνήθη συμπτώματα του στρες στα παιδιά

Το άγχος βιώνεται από το παιδί σαν ένα δυσάρεστο συναίσθημα απροσδιόριστου κινδύνου που συνοδεύεται συχνά από σωματικά συμπτώματα, (πχ. στομαχόπονος, έμετος, πονοκέφαλος , αναπνευστική δυσφορία, ταχυκαρδία εφίδρωση, δυσκολία στη συγκέντρωση/προσοχή του παιδιού, αϋπνία, εφιάλτες, μολύνσεις & δερματικά προβλήματα  πχ. δερματίτιδες, ψυχογενή αλωπεκία κτλ). 
Παρουσιάζονται συμπτώματα & στο συναισθηματικό, το διαπροσωπικό αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς (πχ. έλλειψη ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες ή το σχολείο & απόσυρση,  ξαφνική και έντονη κινητικότητα,  παλινδρόμηση πχ. ενούρηση, μοναχικότητα, επιθετικότητα, εκδήλωση  φόβου και ανασφάλειας, υπερβολική προσκόλληση κ.α).

Μέθοδοι διαχείρισης και αντιμετώπισης του στρες στα παιδιά- Πως μπορεί να βοηθήσει ο γονέας 

  • Σταθερότητα στη συμπεριφορά & καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας 
  • Δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για ένα υγιή οργανισμό, ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού με επαρκή ανάπαυση, σωστή διατροφή κ.α
  • Προστασία του παιδιού από στρεσογόνες καταστάσεις χωρίς όμως εκδήλωση υπερπροστατευτικής συμπεριφοράς
  • Έμφαση στη καλλιέργεια της διαπροσωπικής σχέσης & των δύο γονέων με το παιδί
  • Ενθάρρυνση κοινωνικών δεξιοτήτων & σχέσεων
  • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της διαμόρφωσης θετικής εικόνας για τον εαυτό.  (Ενδιαφέρον, Θετική επιβράβευση, αναγνώριση των καλών στοιχείων και των επιτευγμάτων του παιδιού κα)
  • Ενθάρρυνση της έκφρασης συναισθημάτων & ενεργητική ακρόαση

Επικοινωνήστε για οποιαδήποτε ερώτηση

Ότι και αν αναζητάς ξεκινά απο σένα. Μόνο έτσι θα ερθει η αλλαγή.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Copyright © 2025 All Rights Reserved
Danai Panagiotou | Psychologist Pg.cert & M.sc
powered by themebook
envelopephone-handsetmap-markerclockmenu